Lankoni Jooseppi kertoi kerran, että hänen siskonsa oli hankkinut miehensä kanssa uuden asunnon. Nyt he tarvitsisivat hieman remonttiapua. Kysyi, ehtisinkö minä jelppimään häntä muutamaksi päiväksi, kun oli luvannut heille mennä maalaamaan ja tapiseeraamaan huoneet uuteen uskoon. Lupasin mennä, kun olivat luvanneet maksaa ihan ammattimiestasoista palkkaa. Ei kuulemma tarvita edes verokirjaa.

Tunsin entuudestaan tämän lankoni sisaren ja hänen miehensä. Rouva, Riitta nimeltään, oli veljeään reilun kymmenen vuotta nuorempi, hyvin vetävän näköinen nuori nainen. Naimisiin hän oli mennyt muutama kuukausi aiemmin. Miehensä Kaitsu työskenteli jossain johtotehtävissä paikallisessa pankissa ja oli kyllin hyväpalkkainen pystyäkseen sekä uuden asunnon hankintaan, että maksamaan meille kunnon korvauksen työstämme. He olivat aiemmin asuneet kerrostalossa Kaitsun kaksiossa, mutta nyt oli hankittu rivitalosta iso kolmio.

Jooseppi ja minä ryhdyimme töihin. Ensin piti tapiseerata olohuone ja makuuhuoneet, joita oli kaksi. Tai toinen näistä oli jonkinlainen vieras/työhuone. Ennen tapetit saatiin seinille, mutta sitten piti lisätyönä maalata katot. Mainitsimme, että olisi ollut helpompi maalata ensin katto ja sitten vasta laittaa tapetit seinille, mutta koska olimme työn ottaneet hoitaaksemme, niin onnistuihan se näinkin. Tämän jälkeen laitettiin lattioihin laminaatit, pesuhuoneeseen laatat ja keittiöön muutama kaappi. Tietysti kaikkien kaappien ovet piti myös vaihtaa paremmin tyyliin sopiviksi.

Näin vierähtivät kuukauden päivät, mutta vihdoin työ oli tehty ja oli tilinmaksun aika. Eivät Riitta ja Kaitsu yhtään pihistelleet, maksoivat aivan reilun korvauksen tekemästämme työstä. Lisäksi he tarjosivat meille loistavan illallisen saunailtoineen luonaan. Saunoimme ensin miesvoimin sillä aikaa kun Riitta kattoi ruokapöydän. Ruokaa ja juomaa olivat kaikki siitä parhaasta päästä. Söimme mehukkaat rosvopaistit ja huuhtelimme ruoan vatsaamme hienon punaviinin kanssa. Ruuan jälkeen joimme kahvit konjakin kera. Riitta sanoi käyvänsä saunassa vasta sitten, kun ruoka olisi laskenut pois vatsalaukusta pitemmälle ruoansulatuskanavassa. Konjakin rohkaisemana mainitsin, että pahkana sentään, olisithan sinä voinut tulla saunaan yhdessä meidän kanssamme. Kaitsu vastasi, ettei Riitta taida kovin helposti enää mennä saunaan muiden kun oman ukkonsa kanssa. Tähän Riitta tokaisi topakasti, että nyt hiljaa ja Kaitsulle että nyt et kyllä kerro enempää.

Uteliaisuutemme heräsi tietenkin ja muutaman konjakin ja usean pyynnön jälkeen Riitta antoi Kaitsulle luvan kertoa mistä tämä oli vihjaillut. Näin Kaitsu tarinoi:

  • Kuten tiedätte, asuimme ennen tähän asuntoon muuttoa kaupungissa kerrostalossa. Talo oli sangen suuri. Asuntoja oli kaikkiaan kuutisenkymmentä. Taloyhtiössä oli kaksi saunaa, saunat A ja B. Meidän saunavuoromme oli perjantaisin saunassa B. Eräänä perjantaina olin ennen saunaa hikilenkillä ja menin saunaan heti lenkiltä tultuani. Riitta jäi vielä tekemään jotain askareita ja lupasi tulla heti kun ehtii.

Tässä vaiheessa Riitta sanoi, että annahan kun hän kertoo loput ja jatkoi:

  • Lähdin noin viisi minuuttia Kaitsun jälkeen. Menin saunaamme ja riisuin vaatteet pukuhuoneessa pois päältäni. Näin Kaitsun vaatteet tavanomaisessa mytyssä penkin päässä. Aukaisin pesuhuoneen oven ja näin Kaitsun pesemässä tukkaansa pesuvadissa pylly päin ovea. Jalkojen välistä näin mukavasti roikkuvat pallukat, enkä malttanut olla hiipimästä aivan hänen taakseen. Kutitin sormellani niitä pallukoita sanoen, että kuti, kuti. Kuului ähkäisy ja täysin vieras mies nousi pystyyn kääntyen silmät suurina minua päin. Nostin kädet kasvoilleni ja kiljaisin, ajatelkaa nyt, kasvoille. Olisihan minulla ollut muutakin peiteltävää, mutta hämmennyksissäni tein näin. Kiiruhdin ulos pesuhuoneesta, sipaisin kylpyviitan ylleni, muut vaatteet kainalooni ja ryntäsin ulos. Käytävällä törmäsin talonmiehen rouvaan, joka iloisena tervehti ja sanoi, että kai huomasit pukuhuoneen ovessa olevan lapun, jossa ilmoitettiin saunavaihdoksesta, siis että entiset A-saunalaiset menevät tästä lähtien B-saunaan ja päinvastoin. No, meninhän minä sitten A-saunaan ja siellähän Kaitsu oli. Ihmetteli miksi minä olin aivan hermona kunnes kerroin B-saunan stoorin hänelle. Voi että kun minusta tuntui tämän jälkeen, että kaikki talon miehet katselivat minua ”sillä silmällä”. Onneksi pääsimme muuttamaan pois.

Myivät rivitaloasuntonsakin jo vajaan kahden vuoden kuluttua. Eivät mahtuneet enää kaksosten kanssa kolmioon.